Mali Lošinj

BROJ POŠTE: 51550
POZIVNI BROJ: 051
LATITUDE: 44.5307973
LONGITUDE: 14.4707614

Mali Lošinj smješten je na južnoj strani Lošinja, sedmog po veličini Jadranskog i Hrvatskog otoka. Prema svojoj veličini i značenju slobodno se može reći da je upravo grad Mali Lošinj kulturno i financijsko središte zapadnog Kvarnera.

Mjesto se prvi puta spominje 1398.g kao Malo selo, ali najveću snagu doživljava u 19tom stoljeću kada zahvaljujući mnogobrojnim brodogradilištima (po nekim izvorima čak 11) Mali lošinj ima najjaču trgovačku mornaricu na Jadranu, odnosno veću od one primjerice Rijeke, Venecije ili  Trsta. Nakon izuma parnog stroja, a posebice nakon bolesti vinove loze (peronospore) dolazi do velikog iseljavanja Hrvatskog življa i grad gubi na svom značenju. Kroz 20 stoljeće grad je bio pod konstantnom okupacijom kako Italije do 1943 tako i Njemačke i Jugoslavije (zajedno sa maticom zemljom) nakon 1945te.

Imajući u vidi da je Mali Lošinj ujedno i najveći grad na Hrvatskim otocima ne čudi da uz sam grad administrativno mjestu pripada cijeli otok Lošinj kao  i okolni manji otočići (Unije, Ilovik, Susak, Male i Vele Srakane...), te južni dio otoka Cresa.

U turizmu važnu ulogu imaju nautičari iz razloga što se mjesna luka nalazi na plovnom putu između Istre i Rijeke s jedne i Dalmacije s druge strane. uz brojne plaže, ugostiteljske objekte i ostalu zabavu namijenjenu prosječnom turisti, u gradu i okolici mogu se pronaći i mnogobrojne sakralne znamenitosti, Lošinjski muzej, te kulturna događanja kao što su Osorske glazbene večeri.

Zadnje povezane vijesti
COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved